Mitä autosta kannattaa tarkastaa syksyn tullessa?

Kylmät yöt ovat saapuneet ja tieolosuhteet voivat muuttua nopeasti. Auton omistajana olet ehkä varustautunut tähän, mutta jos autosi ei ole, saatat olla vaikeuksissa. Tässä joitain vinkkejä tulevaan syksyyn.

syksyn

1.Valmistaudu ajoissa

Tarkistuta autosi asiantuntijalla varmistaaksesi, että autossasi ei ole kriittisiä vikoja, jotka saattavat nostaa päätään yllättäen tien päällä ollessa. Tarkista esimerkiksi moottori ja öljyt. Muista erityisesti kiinnittää huomiota vuosi- ja kilometrihuoltoihin, etteivät ne pääse unohtumaan.

2.Renkaat

Vaikka talvirenkaita ei aivan vielä voi vaihtaakaan, myös kesärenkaiden kunto kannattaa tarkistaa. Niillä ajettaessa rengasurien täytyy olla vähintään 1.6 mm syvät ja renkaat saavat olla korkeintaan 10 vuotta vanhat. Renkaan päiväyksen voi selvittää renkaan sivussa olevista numeroista. Esimerkiksi numerosarja 192018 tarkoittaa sitä, että renkaat on valmistettu viikolla 19 vuonna 2018. Tarkista myös talvirenkaasi jo nyt, ettet koe ikävää yllätystä, kun renkaiden vaihto tulee ajankohtaiseksi. Lumirenkaissa syvyyden tulee olla vähintään kolme millimetriä ja renkaiden tulisi olla korkeintaan viisi vuotta vanhat. Jos talvirenkaasi eivät enää ole hyväksyttävässä kunnossa, ala etsiä uusia renkaita jo nyt.

Lue lisää renkaiden valinnasta täältä.

3.Tuulilasinpyyhkijät

Vaihda tuulilasinpyyhkijäsi, jos aamuinen kaste ei enää katoa lasistasi tai pyyhkijät jättävät liikkuessaan pitkiä rantuja. Huonokuntoiset pyyhkijät voivat aiheuttaa vaaratilanteita sateella, jos näkyvyys on niiden takia huono. Pyyhkijöiden lisäksi pissapojan nesteen riittävyys kannattaa tarkistaa. Muista myös, että kesällä ja talvella tarvitset erilaista lasinpesunestettä; varmista erityisesti, ettei neste pääse jäätymään, kun ilmat kylmenevät.

4.Ajovalot

Tarkista ajovalosi ajoittain. Pyydä vaikkapa ystävääsi ja toista matkustajaa varmistamaan, että kaikki valosi toimivat, kun käytät niitä. Varmista myös, että valojen lasit ovat tarpeeksi puhtaat. Muutoin saatat joutua ikävään tilanteeseen ajaessasi pimeässä. Saatat myös häiritä muita tiellä kulkijoita. Vaihda valot tai puhdista niiden lasit, jos se on tarpeellista.

5.Akku

Tarkista milloin akku on viimeksi vaihdettu. Oletko jäänyt sen vuoksi tien poskeen lähiaikoina? Joihinkin akkuihin on merkitty niiden ostopäivä. Selvitä täytyykö autosi akku pian uusia, ettet jää tien päälle kylmässä.

 

Lisää auto rekisteriimme! Selaa autoja

 

Autolevi on luotettava autojen vertaisvuokrauksen markkinapaikka.

Liity mukaan jo tänään!

Otsingu teostamiseks on vajalik märkida asukoht!

Saan aru ×