Mitä tulee tehdä jos poliisi pysäyttää?

Lyhyt blogikirjoitus siitä, mitä tulee muistaa jos auton vuokrauksen aikana tarvitsee kommunikoida poliisin kanssa.

1419346 (1)

Kun saan perääni poliisiauton

Mikäli vuokra-auton kuljettaja joutuu poliisiauton takatilaan syytettynä liikennerikkeestä, tulee hänen selvittää tilanne tarkasti ja kertoa mistä auto on saatu vuokralle. Poliisilla on oikeus pyytää lisätietoa ajoneuvosta ja sen vuokrauksesta, joten on parasta kommunikoida tilanne tarkasti poliisille.

Miten poliisiauton takapenkin voi välttää?

Vaikka poliisi pysäyttää ja mitään liikennerikkomusta ei ole aiheutunut,  on hyvä pysyä rauhallisena, erityisesti selvittämään tosiseikat vuokrauksesta. Kun rikkomusta ei ole tunnistettavasti syntynyt, kirjaa poliisi kuitenkin pysäytyksen ylös. (lue: jos mitää ei ole tapahtunut, eikä toiminnassa ole moitittavaa on henkilöllä täysi oikeus matkan jatkamiseen ilman lisäselvitys työtä).

Jos tilanteesta ei saada selvitettyä kokonaiskuvaa; esimerkiksi toisinaan poliisi voi ymmärtää tilanteen väärin, mikä johtaa henkilön taustojen lisäselvitykseen. Mikäli taustoista löytyy epäiltyä rikettä vastaavia tapauksia ( ylinopeus, katsastamattomalla ajoneuvolla ajo, puhelimen käyttö ajon aikana tai ajo ilman turvavyötä ), voivat nämä johtaa painavasti tilanteeseen, missä rike katsotaan tapahtuneeksi. Olemme Autoleville koonneet muutamia ohjeita, miten tulee käyttäytyä poliisin kanssa ja miten edetä, jos tilanne johtaa syytteisiin.

Kuinka kuinka hankkia todistaja tai todistaa oma syyttömyys?

Mikäli tilanteen, mistä syytetään näki kolmas  osapuoli ja tilanne on edelleen riidanalainen voi kolmannen osapuolen pyytää kuulusteluun todistajaksi. Todistajan on aina esitettävä totuudenmukainen kuvaus tilanteesta ja hänen tulee vannoa valat totuuden esittämisestä.

Jos todistajia ei ole ja yksi poliiseja kuulusteli todistajana (kyllä, tämä on oikea tapa), on mahdollista henkilön kuulemisen todistajan itsensä. Kuulla todistajana poliisin on toimitettava hyvin yksityiskohtaisia kysymyksiä.

Jos tilannetta ei pysty todistamaan kolmannen osapuolen toimesta, on tällöin toimittava itse todistajana ja hänellä on oikeus kuulemiseen. Todistajalle on esitettävä hyvin tarkkoja ja yksityiskohtaisia kysymyksiä, jotta oikea kuva tilanteesta saadaan tunnistettua. Esimerkiksi mitä todistaja näki ja aisti. Yleensä on mahdollista selvittää tilanne yksityiskohtaisesti ja jos tarinoissa esiintyy paljon eroavaisuutta on yleensä kyseessä väärä todistaminen tilanteesta.

Tuomioistuin menettely, mitä tehdä?

Tuomioistuimella on velvoite tutkia tilannetta ja vahvistaa, että syytetty on esiintynyt väitetyissä olosuhteissa ja rikkonut lakia. Tuomioistuimen päätökseen voi aina hakea muutosta varsinkin jos on mahdollista todentaa toteen tuomion virheellisyys.

 

Lisää auto rekisteriimme! Selaa autoja

Autolevi on luotettava autojen vertaisvuokrauksen markkinapaikka.

Liity mukaan jo tänään!

Autolevi on Instagram
Seuraa »
×