Näin valmistelet autosi talvea varten

Lokakuun ensimmäinen lumi on jo laskeutunut ja edessä on useita pakkaskuukausia. Koska lumen tulo tulee ainoastaan lisääntymään, tässä joitain vinkkejä, joilla voit valmistautua jäisiin teihin, liukkauteen ja kosteisiin keleihin.

1. Auton runko

Puhdista kesän kurat ja muut liat autosta ennen kuin kovat pakkaset saapuvat. Ihanteellista olisi, että puhdistat auton kelien ollessa vielä plussan puolella jottei vesi pääse jäätymään auton rungon tai tiivisteiden väliin. On myös tärkeää vahata auto vähintään kahdesti vuodessa maalipinnan ylläpitämiseksi. Auton vahaaminen auttaa auton runkoa hylkimään likaa myös talvisilla teillä.

Kannattaa myös harkita auton parkkeeraamista lämpimään talliin öiden ajaksi, sillä lämpimässä suolainen lumi ja jää alkaa sulamaan, mikä saattaa johtaa ruostumiseen. Auton ajaminen lämpimään talliin öiksi on hyvä ajatus vain siinä tapauksessa, että ehtii auto sulaa ja kuivua kokonaan ennen kuin lähdet jälleen ajamaan sillä.

Jos säilytät autoasi ulkona, kannattaa se pitää talvella varjossa. Näin lumi ja jää ei sula osittain päivän aikana, mikä puolestaan estää jään muodostumista lasipinnoille. Syksyllä ruostumista ja sen leviämistä voi estää teetättämällä auton pohjalle ruosteenestokäsittelyn ammattilaisella. Halvimpaan mahdolliseen tarjoukseen ei kannata haksahtaa, vaan tarjolla olevia ruosteenestovaihtoehtoja kannattaa vertailla. Erityisesti käsittelystä saatuja palautteita kannattaa vertailla löytääkseen rahalleen parhaan vastineen.

 2. Polttoaineen valinta

Talvella lämpötilojen vaihtelut voivat olla suuria. Tämä saattaa johtaa veden tiivistymiseen polttoainetankkiin. Jos auton polttoainejärjestelmään pääsee vettä, se saattaa häiritä auton suodattamien toimintaa ja pahimmillaan vaikuttaa moottorin suorituskykyyn.

Siksi talvella bensatankki kannattaa pitää mahdollisimman täynnä ja välttää puolityhjällä tankilla ajamista – näin tankkiin ei lämpötilan vaihdellessa pääse tiivistymään vettä. Jos autosi on diesel-käyttöinen, käyttämäsi polttoaineen tulee kestää tarpeeksi kovia pakkasia ja soveltua käytettäväksi oloissa, joissa lämpötila saattaa laskea äkillisesti. Kiinnitä huomiota tankkausasemien merkintöihin ja polttoaineiden teksteihin ja pyydä tarvittaessa apua.

Auton tankki kannattaa talvisin pitää täynnä jo ihan siksikin, että mikäli autosi jostain muusta syystä jää pakkasella tienposkeen, voit ainakin odottaa apua mukavasti lämpimässä autossa.

3. Renkaiden kunto

Huonokuntoisilla renkailla auton hallinta on vaikeaa, jarrutusmatka kasvaa ja polttoaineen kulutus nousee. Siksi talvirenkaiden kunnon tarkistaminen ennen niiden asentamista on tärkeää. Helpon tapa tarkistaa renkaiden kunto on mitata niiden urasyvyys. Talvirenkaiden suositeltu urasyvyys on neljästä kahdeksaan millimetriin. Talvirenkaat tulee joka tapauksessa vaihtaa vähintään viiden vuoden välein, sillä vaikka urasyvyys vaikuttaisi vielä riittävän, renkaan joustavuus ja pitokyky saattavat olla heikentyneet huomattavasti ja rengas saattaa siksi murentua ja halkeilla.

autolevi

 Käytettyjen renkaiden ostaminen Renkaita ostaessa kannattaa olla hyvin tarkka siitä, missä kunnossa ne todella ovat; milloin renkaat on valmistettu, montako kautta niillä on ajettu ja miten niitä on huollettu. Uusien renkaiden ostaminen asiantuntevasta liikkeestä on aina paras vaihtoehto.
Rengaspaineiden mittaus Rengaspaineet tulee tarkistaa usein. Jos renkaissa ei ole tarpeeksi painetta, polttoaineen kulutus kasvaa ja renkaat kuluvat nopeammin. Jos painetta toisaalta on liikaa, auton renkaan ja tienpinnan välinen kitka vähenee. Ihanteellinen rengaspaine riippuu auton valmistajasta ja sen mallista. Yleensä rengaspainesuositus on painettu auton sisäpuolelle joko kuskin tai pelkääjanpaikan puoleiseen oveen.
Renkaiden säilytys Renkaita ei suositella säilytettäviksi kosteassa paikassa tai suorassa auringonvalossa, sillä molemmat vaikuttavat renkaiden suorituskykyyn. Kitka vähenee, jarrutusmatka kasvaa ja ohjattavuus laskee. Eräs hyvä säilytyspaikka renkaille on lämmin kellari, missä renkaat kannattaa suojata peitteellä.

 

4. Akun kunto

Talvella 4-5 vuotta vanha akku kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä ikääntynyt akku saattaa alkaa reistailla. Akun kunto kannattaa tarkistuttaa autokorjaamossa.
Tarkista akun elektrolyyttitaso jos se on mahdollista. Lisää tarvittaessa suodatettua vettä. Elektrolyyttitason pitäisi olla 1,5 cm levyjen yläpuolella. Huoltovapaat akut on sinetöity ja ne eivät vaadi elektrolyyttitason tarkkailua. Suljetut akut ovat nykyään kaikkein yleisimpiä akkutyyppejä.

Jos akku on käyttämättä pitkään, kannattaa se ladata ensin. Jos akun lataus on jostain syystä purkautunut, se täytyy ladata uudestaan vakaalla akkulaturilla. Purkautunutta akkua ei voida ladata auton generaattorivirralla.
Kannattaa myös muistaa miten tyhjän akun saa ladattua toisen auton akusta. Tarvitset tätä varten käynnistyskaapelit.

5. Tiivisteet ja oven saranat

Varmistaaksesi, että auton kaikki ovet ja luukut avautuvat ongelmitta myös kylmässä säässä, tiivisteet tulee kuivattaa ja voidella silikoniöljyllä. Avaa ovet, suihkuta silikoniöljyä kaikkiin tiivisteisiin ja anna öljyn hieman kuivua. Jos käytät pullossa olevaa silikoniöljyä, kaada sitä pyyhkeelle ja öljyä tiivisteet, mutta vältä voiteluaineen tippumista istuimille.

Ovien lukot, saranat ja kiinnitysosat tulee myös voidella. Käytä voiteluun siihen tarkoitukseen valmistettua öljyä. Suihkuta hieman öljyä lukkoon, pyyhi mahdollinen ylivalunut öljy pois pyyhkeellä, käännä avainta pari kertaa lukossa öljytäksesi lukon kaikki osat, ja suihkuta sitten öljyä myös oven saranoihin ja pysäyttimiin.

 6. Auton sisäosat ja istuimet 

Auton sisäosien ja istuimien huoltaminen riippuu pitkälti siitä, onko niiden materiaali kangasta vai nahkaa. Nahkaistuimet tulisi huoltaa vähintään kahdesti vuodessa – ennen talvea ja keväällä. Hoitamaton nahka haurastuu talven kylmillä keleillä ja kesän kuumuudessa, mikä saattaa johtaa sen halkeamiseen. Vaha myös suojelee pintoja kulumalta ja naarmuilta. Jos autosi sisusta on kankainen, se ei vaadi samanlaisia hoitotoimenpiteitä; pienempi syyssiivous kannattaa kuitenkin tehdä ennen pakkasia.

Aloita imuroimalla auto. Hiekka ja muu irtolika kerääntyy istuimien saumoihin, nappien ja laskosten alle. Istuimien saumoihin päässyt hiekka on todellinen uhka istuimien kestävyydelle, sillä se alkaa vaurioittaa lankoja. Nahkaiset istuimet kannattaa huoltaa tarkoitusta varten valmistetulla puhdistusaineella. Älä käytä tavallisia puhdistusaineita, joissa on hankaavia ainesosia. Kaada puhdistusainetta kankaalle tai sienelle – älä suihkuta sitä suoraa nahalle. Kun olet saanut nahan puhdistettua, voit alkaa levittää vahaa. Vaha suojelee nahkaa kulumiselta ja tekee siitä pehmeämpää. Erilaisia vahoja on olemassa monenlaisia, mutta erityisesti nahalle tarkoitettu vaha on yleensä paras vaihtoehto.

7. Tuulilasin pyyhkimet ja pissapojan neste

Autoilijoiden yleisin ongelma ensimmäisten pakkaspäivien saapuessa on pissapojan nesteen jäätyminen. Talvella pissapojassa tulee käyttää nestettä, jonka jäätymispiste on vähintään -20 ºC. Pissapojan pyyhinneste kannattaa siis vaihtaa hyvissä ajoin kylmänkestävään kesän jäljiltä. Kesänesteen kaataminen pissapoikatankkiin talven jälkeen saattaa auttaa, jos et ehdi vaihtamaan nestettä ajoissa.

Pimeällä talvella tuulilasin puhtaana pitävät pyyhkijät ovat autoilijan ehdoton apuri. Pyyhkijöiden haurastumisesta ja huonosta kunnosta kertoo se, että lasia pyyhkiessä siihen jää pieniä likaisia tai lumisia alueita. Jos auton pyyhkijät ovat jo hyvälaatuiset, ne voi pitää hyvässä kunnossa pidempään pitämällä mielessä muutaman asian. Lasinpyyhkimien käyttöä tulisi ensinnäkin välttää silloin, kun auton ikkuna on edelleen jäässä, sillä jäinen pinta on epätasainen ja saattaa aiheuttaa pyyhkimensulkien vaurioitumisen. Kylmällä säällä kannattaa myös varmistaa, että pyyhkimet eivät ole jäätyneet kiinni auton ikkunaan. Tuulilasinpyyhkijöiden käyttäminen silloin kun ne ovat jäässä saattaa rikkoa pyyhkijöiden moottorin tai vaurioittaa niiden kumiosia.

 8. Valojen ja sähkölaitteiden kunto

On tärkeää tarkistaa ajoittain, että auton valot toimivat ja että ne ovat oikein suunnatut jotta ajaminen iltapimeällä on turvallista. Tarkista kaikkien valojen kunto muutaman päivän välein jotta sinä ja kanssamatkustajasi ette koe ikävää yllätystä liukkailla ja vaarallisilla teillä kun esimerkiksi jarruvalo tai vilkku eivät toimikaan. Älä myöskään käytä kaikkia auton sähkölaitteita samaan aikaan, sillä kylmällä autosi akku ei lataudu yhtä nopeasti kuin lämpimällä ja akku saattaa väsyä tai tyhjentyä.

Kylmän sään ”ehdottomat” lisävarusteet:

1. Taskulamppu
2. Paksut työhanskat
3. Pieni lumilapio
4. Lämmin viltti
5. Lumiraappa
6. Matkapuhelimen laturi
7. Käynnistyskaapelit
8. Vetoköysi

Autolevi toivoo, että olet varovainen talvisilla teillä!

 

Lisää auto rekisteriimme! Selaa autoja

Autolevi on luotettava autojen vertaisvuokrauksen markkinapaikka.

Liity mukaan jo tänään!

Otsingu teostamiseks on vajalik märkida asukoht!

Saan aru ×